TIIMISS konferencija – mart 2019.

TIIMISS konferencija – mart 2019. godine

Nakon višemjesečnih priprema, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i GlobalGPS BH, zajedničkim snagama i naporima organizirali su uspješnu trodnevnu TIIMISS konferenciju na temu „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“, koja se održavala od 18. do 20. marta 2019. godine u Sarajevu.

Kako je i zamišljeno, na prvom plenarnom danu konferencije, u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH, pozitivna iskustva digitalnog poslovanja prenijeli su Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH, potom generalni sekretar Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Safet Gerxali, te ostali mnogobrojni predstavnici nekoliko europskih zemalja, Švicarske, Slovenije, Hrvatske i UNDP-a. O izvrsnoj posjećenosti i organizaciji govore učešća predstavnika institucija svih nivoa vlasti u BiH, međunarodnih institucija i organizacija, diplomatskog kora, komorskih sistema, kao i predstavnika privrednih subjekata. Priliku da sudjeluju na konferenciji i učestvuju u diskusiji dobili su i studenti nekoliko bosanskohercegovačkih univerziteta.

Preostala dva dana konferencije su bili radni dani, na kojima je kroz 16 panela (Digitalna transformacija transportne i logističke industrije, Humana medicina i zdravsteni sistem, IKT Industrija i infrastruktura, IKT i energetska efikasnost, okoliš i ekologija, Državna administracija i javna uprava, Edukacija i infrastruktura, Statistika i Standardi, Digitalizacija kulturne baštine i medija, Upotreba IKT radi poboljšanja sigurnosti i bezbjednosti građana, Budućnost finansijskog sektora, Mala i srednja preduzeća, Nova radna snaga, Pravo i zakonodavstvo, Agro industrija i proizvodnja hrane, Arhitektura i građevina, te panel BH Telecom-a), odnosno 49 sesija, učestvovalo više od 500 slušalaca i preko 110 panelista. Panelisti i učesnici su dolazili iz različitih sektora, privatnih i javnih preduzeća i akademske zajednice, što je rezultiralo mnoštovom raznolikih ideja i informacija, te je vodilo još zanimljivijim diskusijama.

Sumiravši zaključke konferencije, moglo bi se kazati da u Bosni i Hercegovini postoje kompanije koje su dostigle visok stepen digitalizacije, ali postoji i mnoštvo onih koje nisu, te je iste potrebno dovesti u sklad. Bosna i Hercegovina obiluje pametnim i obrazovanim ljudima, te je potrebno fokusirati se na domaće proizvode i radnu snagu i uložiti u nju. Učesnici, kao i panelisti, iskazali su zadovoljstvo i počastvovanost što su dio ovog projekta, te su kazali kako su mišljenja da će konferencija znatno doprinijeti podizanju svijesti o neophodnosti i koristima digitalizacije, te da svi bh građani trebaju biti ambasadori ovog projekta.