BA.
TIIMISS KONFERENCIJA
DIGITALIZACIJA BiH
Sarajevo, Bosna i Hercegovina | Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Šta je Tiimiss Konferencija?

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovačka komora Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa GlobalGPS BH d.o.o., zajedničkim snagama su organizovali rad na programu razvoja informacionog društva BiH, sa ciljem...

Detaljnije
x

Šta je Tiimiss Konferencija?

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovačka komora Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa GlobalGPS BH d.o.o., zajedničkim snagama su organizovali rad na programu razvoja informacionog društva BiH, sa ciljem promocije bosanskohercegovačke privrede i podrške usklađivanju izvozno orijentisanim kompanijama u približavanju modernim tokovima poslovanja i rada, kako u Europskoj uniji tako i u svijetu

Osnovni zadatak organizovanja glavne konferencije, pod nazivom „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“ jeste napraviti presjek stanja u BiH kada je u pitanju digitalizacija i iskorištenost bh IKT industrije, te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu. Cilj je u predviđena tri dana izložiti teme – stubove razvoja, na kojima su radili eksperti iz različitih sfera, kako bi se na što bolji način uspjelo objasniti gdje se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina u smislu digitalizacije i informatizacije i kojim bi putem trebala ići da bi poboljšala digitalnu i informacionu infrastrukturu, kako društva, tako i države.

Teme na konferenciji i Pregled uvodne konferencije u decembru 2018 godine

Konferencijom, pod nazivom „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“, želi se kreirati svijest o potrebi digitalizacije poslovanja u različitim tržišnim i socijalnim sferama. Objasniti gdje se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina u smislu digitalizacije i informatizacije...

Detaljnije
x

Teme na konferenciji i Pregled uvodne konferencije u decembru 2018 godine

Konferencijom, pod nazivom „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva“, želi se kreirati svijest o potrebi digitalizacije poslovanja u različitim tržišnim i socijalnim sferama. Objasniti gdje se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina u smislu digitalizacije i informatizacije I kojim bi putem trebala ići da bi poboljšala digitalnu i informacionu infrastrukturu, kako društva, tako i države. Također će se obraditi dijelovi koji su nam potrebni da shvatimo u kakvom smo zaostatku u odnosu na zemlje članice Europske unije, ali i svijeta. Zastupljene teme na Konferenciji su:

- Digitalna transformacija transportne i logističke industrije,
- Humana medicina i zdravstveni sistem,
- IKT Industrija i infrastruktura,
- IKT okoliš, ekologija i energetska efikasnost
- Državna administracija i javna uprava,
- Edukacija i infrastruktura,
- Digitalizacija komorskih sistema, komiteti i EU volonteri
- Statistika, Standardizacija,
- Digitalizacija kuturne baštine i medija,
- Upotreba IKT radi poboljšanja sigurnosti i bezbjednosti građana,
- Budućnost finansijskog sektora,
- Mala i srednja preduzeća,
- Nova radna snaga,
- Dobro upravljanje nacionalnim resursima,
- Pravo i Zakonodavstvo,
- Agro industrija i proizvodnje hrane i
- Arhitektura i građevina

Uvodna Konferencija na temu „Digitalizacije bosanskohercegovačkog društva“ održana je 18. 12.2018. godine u hotelu „Holiday“ u Sarajevu. Kroz tri sesije okupljenima na temu digitalizacije različitih sfera društva govorilo je 30 sudionika. Istaknutno je da proces digitalizacije društva u BiH pokreće industrija.

U uvodnom obraćanju, Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je uz organizaciju GlobalGPS BH organizator skupa, istaknuo je kako je ICT sektor najbrže rastuća grana industrije u BiH koja može biti generator sveukupnog razvoja naše zemlje.

Vlatko Drmić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH okupljenima je prezentirao pokazatelje koji BiH svrstavaju na začelje po konkuretnosti i korištenju suvremenih tehnologija. „Digitalizacija je proces u kojeg zajedno trebaju krenuti predstavnici vladinog i privatnog sektora kao i akademske zajednice“, istaknuo je Drmić.

U uvodnom dijelu Konferencije sudionicima su se, uz ostale, obratili i Aleksandar Mastilović, stručni savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK BiH), Hamdo Katica, predsjednik IKT asocijacije, Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH te Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH.

Usporedba sa zemljama okruženja kao i svjetskim velesilama jedan je od načina na kojeg BiH može doći do podataka gdje smo kad su u pitanju ICT tehnologije i njihova primjena u svim sferama društva. O primjeni ICT u jednom od vodećih svjetskih gospodarstava govorio je Ksi Ju, ekonomski savjetnik veleposlanika Narodne Republike Kine u BiH.

Proces digitalizacije društva u susjednoj Republici Hrvatskoj predstavio je Ivan Del Vechio, veleposlanik RH u BiH. Digitalizacija je proces koji mijenja dosadašnji našin rada i razmišljanja, ne izbacijući iz fokusa čovjeka“, kazao je hrvatski veleposlanik u našoj zemlji.

Zbog činjenica da su BiH i RH najvažniji vanjskotrgovinski partneri s trendom izjednačavanja međusobnih investicija, odnosno da imaju povezane ekonomije, Del Vechio je istaknuo važnost ovog procesa i za BiH posebno u kontekstu približavanja članstvu u EU i mogućnosti korištenja europskih fondova za razvoj ICT sektora kao i društva u cjelini.

Digitalizacija nije samo ICT sektor, koji je samo alat za procece digitalizacije svih sfera društva i korištenje ogromnih potencijala razvitka koji se otvaraju ovim procesom“, istaknuo je Haris Hadžialić, direktor organizacije GlobalGPS BiH. Obraćajući se okupljenim u uvodnom dijelu Konferencije, Hadžialić je naglasio kako je jedan od ciljeva organizatora pretvoriti cjelokupno društvo u aktivnog sudionika digitalizacije. „U tom je kontekstu posebno važna suradnja s medijima jer digitalizacija je proces na kojem trebamo zajedno raditi i promovirati ga“, zaključio je direktor GlobalGPS BH.

agenda konferencije

Brzi pregled agende Tiimiss Konferencije u martu 2019 godine.

 • 08:30
  RegistracijaRegistracija zvanica, gostiju i učesnika konferencije / Parlamentarna skupština BiH
 • 10:00
  Uvodna obraćanja – Značaj digitalizacije za razvoj BiH privrede/gospodarstvagdin. Vjekoslav Vuković, Dopredsjedavajući VTK BiH, gdin. Saša Dalipagić, zamjenik ministra Ministarstva komunikacija i transporta, gdin. Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije, Institut za standardizaciju; gdin. Aleksandar Cincar, direktor Instituta za Standardizaciju, gđa. Svjetlana Perković, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje / Obraćanje predstavnika ambasada/organizacija - I dio / Parlamentarna skupština BiH
 • 11:30
  Pauza konferencijePauza plenarnog panela / Parlamentarna skupština BiH
 • 10:00
  Digitalna transformacija državne administracije i javne upraveDamir Faruk Saračević, Edima Zejnilović, Željko Knežević, Alem Zekić / Presjek stanja: benčmarking indikatori, indeksi e-spremnosti i uticaja tehnologije na društvo / Hotel Holiday - Kongresna sala
 • 11:15
  PauzaHotel Holiday - Kongresna sala
 • 11:30
  Digitalna transformacija državne administracije i javne upravePanelisti: Ema Zejnilović, Željko Knežević, Damir Faruk Saračević, Miroslav Stipović / Sigurnost i povjerenje u institucije administracije i uprave – GDPR i čuvanje podataka / Hotel Holiday - Kongresna sala
 • 10:00
  Presjek stanja: benčmarking indikatori, indeksi e-spremnosti i uticaja tehnologije na društvoAdin Begić, Haris Hadžialić / Presjek stanja: benčmarking indikatori, indeksi e-spremnosti i uticaja tehnologije na društvo / Hotel Holiday - sala "DRINA"
 • 11:30
  IKT u osnovnom i srednjem obrazovanjuAida Smajlagić, Lejla Dizdarević, Hadžib Salkić, Iva Bilić / IKT u osnovnom i srednjem obrazovanju / Hotel Holiday - sala "DRINA"

lokacije konferencije

Sva mjesta održavanja i konferencijske sale se nalaze u samom srcu Sarajeva.

HOTEL HOLIDAY

HOTEL HOLIDAY Zmaja od Bosne 4, 71000 Sarajevo

Više
x

HOTEL HOLIDAY

Hotel je projektirao proslavljeni bosanski arhitekt Ivan Štraus u periodu 1982-1983 te je isti otvoren za XIV Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984. godine i od tada je, kao svjedok novije historije Bosne i Hercegovine, postao nezaobilazno mjesto za poslovne putnike i turiste.

rezervacija - konferencijski paketi

Ovdje možete odabrati željeni paket, koji odgovara Vašim potrebama i vremenu, kao i Vašem interesovanju

220,00 KM
JEDNODNEVNI PANEL - MART 2019
 • Kotizacija za tematsku konferenciju po izboru
 • Plenarni panel
 • Gala večera
 • Prisustvo na panelu po izboru (19. ili 20.)
 • Post-panel večera (19. ili 20.)
395,00 KM
DVODNEVNI PANEL - MART 2019
 • Kotizacija za tematsku konferenciju po izboru
 • Plenarni panel
 • Gala večera
 • Prisustvo na panelu po izboru (19. i 20.)
 • Post-panel večera (19. i 20.)

20

Konferencija

140

Panela

270

Eksperata

450

Sesija

80

Sponzora

10

Gradova

tiimiss novosti

 • Mediji kao predvodnici digitalne revolucije

  Mediji kao predvodnici digitalne revolucije

  Piše: Jovana Vučetić Upotreba interneta veoma je osjetljiva jer se na njemu nalazi bezbroj sadržaja koji mogu biti izuzetno korisni ili štetni u zavisnosti od onog ko ih koristi. Zbog toga se sve češće govori i o informacijskoj pismenosti društva, koje je izuzetno značajna za pravilno korišćenje digitalnih sadržaja. Prema mišljenu Borislava Vukojevića, višeg asistenta...

  Detaljnije
Rezervacije Paket je uklonjen Vrati
 • Nemate rezervacija.
 • DVODNEVNI PANEL 395,00 KM